top of page
Background Waves Section Cases_edited_edited.png
Logo GoedGevonden Wit.png

Hoe verander je klanten in fans volgens Wil Michels? 

Foto Wessel (zwart-wit).png

Geschreven door Wessel Raats

Heb je je al eens afgevraagd hoe het is om les te krijgen van de schrijver van het boek waar jij je kennis en modellen uit haalt? Op dinsdag 13 september kregen wij van GoedGevonden de kans om niet één, maar twee lezingen bij te wonen van niemand minder dan Wil Michels. Deze vakstrateeg en eigenaar van communicatiebureau ‘Michels communicatie’ schreef veel managementboeken waaronder het boek ‘Communicatie Strategie’. Dit boek wordt tegenwoordig door veel communicatieprofessionals gebruikt, en dus ook door ons. Je snapt dat wij de kans om te leren van Wil Michels natuurlijk niet konden afwijzen.

​

In ons vorige blog heb je kunnen lezen hoe de eerste lezing van Wil eruit zag. In deze blog geven we een uniek inzicht in de lezing van Wil over de fanstrategie. Na het lezen van deze blog wil jij de volgende keer ook zeker aanwezig zijn bij een lezing van Wil Michels.

​

​

Emotie is key

“De Fanstrategie draait om het vinden en activeren van fans waardoor zij onderdeel worden van het merk en het merk actief promoten”, vertelde Wil ons. Dat activeren doe je door je merk emotioneel te laden. Denk bijvoorbeeld aan de slogans van Coolblue (alles voor een glimlach) en Jumbo (iedere dag de leukste boodschap). Door een emotie te koppelen aan hun merk hopen ze een emotionele band op te bouwen en zo ‘fans’ te krijgen.

Wil Michels liet weten hoe hij dacht over de Fanstrategie: "De Fanstrategie is de mooiste strategie die er is, vind ik."

Het maken van een connectie

Wil legt ons uit dat er vier fases zijn in de fanstrategie. Voor het invullen van deze vier fases maakt Wil gebruik van de ‘7 principes van Cialdini’. In de eerste fase is het belangrijk een connectie te leggen met je doelgroep. Wil koppelt hier vervolgens twee principes aan: Wederkerigheid en sympathie. “Wanneer vinden we iemand sympathiek?”, vraagt Wil aan de mensen in het publiek. Met z’n allen geven we een heleboel antwoorden op die simpele maar verrassend goede vraag. Uiteindelijk komen we op drie redenen: wanneer iemand aantrekkelijk is, op ons lijkt en ons complimenten geeft. “Bedrijven moeten meer inzetten op het zijn van alle drie”, zegt Wil.

 

Het versterken van de relatie

De tweede fase draait om het versterken van de relatie. Hier worden de principes ‘sociale bewijskracht’ en ‘autoriteit’ aan gehangen. Wil zegt dat het belangrijk is om te laten zien dat je als merk ergens de beste in bent. Als voorbeeld gaf Wil de Lidl. “Lidl is al 10 jaar de beste in groente en fruit”, zegt Wil. “Dat is iets waar je als klant graag onderdeel van wilt uitmaken.”

Wil Michels Gastlezing Fanstrategie_edited.jpg

Het maken van fans en een community

De derde fase gaat om het maken van fans. Hieraan koppelt Wil de principes ‘schaarste en ‘commitment’. Wil zegt: “Alleen klanten die betrokken zijn bij jouw merk mag je als fans beschouwen.” Tot slot draait het bij de laatste fase om het bouwen van een community. Hieraan zit slechts één principe verbonden: Eenheid. “Mensen zijn sociale wezens, ze willen ergens bijhoren. Door een community te bouwen, voelt het voor fans of ze ergens bij horen”, vertelt Wil ons.

 

De nieuwe modellen

Nadat Wil ons had uitgelegd hoe we zelf fans zouden kunnen, maken was het even stil. Wil kijkt rond en zegt daarna: “Nu gaan we even naar een aantal nieuwe modellen kijken die ik heb ontwikkeld.” Wil laat ons eerst kennismaken met de ‘Fanpiramide’. Deze piramide maakt onderscheid is vier soorten groepen. Op volgorde van sterkste band met het bedrijf naar minst sterkste: superfans, fans, volgers en buitenstaanders.

​

Naast de fanpiramide laat Wil ons ook kennismaken met de Fantabel en het Fankwadrant. Deze modellen zijn gemaakt op basis van de variabelen hoge en lage betrokkenheid en de actieve en passieve benadering ten opzichte van het merk. Aan de hand van deze modellen kun je bepalen hoe je met een bepaalde groep moet communiceren. Wil onderscheid hierin vier acties: beminnen, boeien, binden en betrekken.

Quadrant Verschillende Soorten Fans - Fanstrategie Michels.png

De verschillen tussen de verschillende soorten fans

Communicatie met verschillende soorten fans

Verschillende soorten fans hebben verschillende soorten communicatie nodig.

 

  • De ‘buitenstaanders’ moet je betrekken. “Zorg dat je bij deze groep naamsbekendheid opbouwt. Dit kun je doen door middel van SEO, advertenties of lezingen”, vertelt Wil tegen ons.

  • De groep ‘volgers’ moet je zien te binden aan je merk. Zorg dat je opvallend aanwezig bent. Hiervoor zijn social media, websites en sponsoringen uitstekende middelen.

  • De ‘fans’ moet je juist zien te boeien. “Fans hebben persoonlijke aandacht nodig. Ook community building is iets waar fans behoefte aan hebben”, vertelt Wil. Dit kun je doen door het organiseren van klantevents, netwerkborrels of het maken van persoonlijke mails.

  • De laatste groep zijn de ‘superfans’. Deze groep moet je beminnen. Ga de dialoog aan met deze groep en behoud intensief contact. Dit kan door middel van workshops, meet-en-greets of speciale kortingen voor communityleden.

 

Al met al was de lezing van Wil Michels ontzettend interessant en nuttig. Wij van GoedGevonden hebben nieuwe inzichten gekregen en kennis gemaakt met nieuwe modellen. Naast het bezitten van ontzettend veel kennis is Wil ook gewoon een hele normale en gezellige man. Dus als je een keer de kans hebt om een lezing van Wil Michels bij te wonen zou ik daar vooral gebruik van maken. ;-)

Benieuwd geworden naar onze andere blogs? Volg onze socials om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen in de communicatiesector.
Dát is GoedGevonden!

linkedin icon.png
instagram icon 2.png
bottom of page