Digitale marketing leek een lange tijd alleen om kliks en data te draaien. Merkbouwen was weggegooid geld en stond jaren onderaan de prioriteitenlijst van marketing experts. Maar, in 2020 sprong het merk ineens naar de bovenkant van hun agenda. In 2021 stond het in de top 3. Dit jaar staat het budget voor merkbouwen zelfs op een historisch hoogtepunt! Wat is er gebeurd en wat kun jij hiervan leren? Hoe wordt je merk succesvol in het digitale tijdperk? Dit zijn vragen die Ingmar beantwoord heeft tijdens zijn online clinic van Beeckestijn Business School op 19 oktober.
Ingmar is merkstrateeg en oprichter van Mountview, een toonaangevend bureau voor merkstrategie. Hij hielp meer dan 100 merken met hun strategie.
Ingmar over het maken van keuzes aan de hand van vuistregels: "Mensen denken dat ze rationeel zijn, maar zijn dat in de basis helemaal niet."
Nadat alle 268 deelnemers online waren aangeschoven, kon de clinic echt van start. Aan de hand van zijn nieuw geschreven boek ‘’Sterk Digitaal Merk’’ liepen we door Ingmar zijn presentatie. Na een korte introductie over hoe het mogelijk is dat merkbouwen weer terug op de agenda staat van marketing experts begon Ingmar over keuzes maken. ‘’Mensen denken dat ze rationeel zijn, maar zijn dat in de basis helemaal niet’’. Vuistregels gebruiken we om beslissingen laagdrempelig te maken en zo werkt het dus ook met merken. In essentie is een merk een vuistregel. De uitdaging is om in het brein van zoveel mogelijk mensen een zo’n sterk mogelijke vuistregel te creëren, zodat ze voor jouw merk kiezen. Dit is fundamenteel voor het merkbouwen. Daarom blijft dit principe in een tijd waarin de digitalisering veel veranderd nog steeds van kracht. Juist doordat het aanbod in de digitale wereld veel groter is, is de behoefte aan vuistregels ook groter. Dit heeft als gevolg dat sterke merken online beter converteren. Wel zijn vuistregels minder van belang bij de kwaliteit die je direct ervaart. Kortom, het herkennen van de manier waarop klanten keuzes maken is van belang bij het bouwen van je merk.
'De helft van mijn reclamebudget is weggegooid geld, maar ik weet niet welke helft.'
Hoe zit het met kliks? Hoewel kliks super goed meetbaar zijn, is niet iedereen altijd enthousiast over online adverteren. Kliks zijn goed meetbaar, omdat je kan zien wie wanneer klikt en wat voor effect dat heeft. Wat tegen de verwachtingen in gaat is het effect van kliks: het effect is vrijwel niks. Dit blijkt uit onderzoek van Nielsen (zie onderstaande afbeelding). Dit bevestigen ook andere onderzoeken. Hieruit blijkt dat alles dat digitaal goed meetbaar is in de praktijk vrijwel geen effect heeft. Dit is een belangrijke les bij het opzetten van jouw volgende merk!
​

Begrijp het verschil tussen lange en korte termijn merkbouwen.
Ten slotte werd de kern van de boodschap herhaalt, namelijk dat het merkbouwen van groot belang is. Vrijwel iedereen die tegenwoordig een merk opzet, ziet vaak eigenschappen van verkoopactivatie aan voor het bouwen van een digitaal merk, waaronder ik. ‘’Je moet mensen niet alleen benaderen als ze in de markt zijn voor een matras, want op het moment dat je dat gaat doen kun je niet meer werken aan je reputatie’’. Wanneer mensen jouw merk al kennen, zullen ze sneller naar jou komen wanneer ze wel in de markt zijn voor een matras. Dat was het grote verschil. Hieruit blijkt dat je vooraf werkt aan een sterke reputatie, zodat je in het hoofd van klanten geprint staat. Ook zijn de verschillen tussen bijvoorbeeld merkbouwen en verkoopactivatie fundamenteel anders: merkbouwen is slecht te meten op de korte termijn, maar heeft in tegenstelling tot verkoopactivatie een fundamenteel effect. Kortom, een aantal waardevolle inzichten op het gebied van merkbouwen!
​
